Javascript is required

Elektroonilist padrikut aitab läbida digikoristus

Ilmselt oleme kõik saatnud e-kirju ja salvestanud faile, millest lõpuks on saanud läbimatu elektrooniline padrik. 27. jaanuaril on digikoristuse päev, kus saavad kaasa lüüa kõik. Eesmärk on teha korda oma digielu ning kustutada seadmetest (sülearvutist, tahvlist, nutitelefonist jms) ja kontodest kogu mittevajalik info, mis on ajaga muutunud digitaalseks prügiks ja müraks. Advokaadibüroodel tekib tegevuse käigus omajagu faile, mille väärtus võib ajas kaduda (aegunud kohtupraktika, seaduste tekstid, aegunud juhendid, lõppenud asjade kliendimaterjalid, muud koopiad, ebavajalikud ja vanad e-kirjad). Kõik need suurendavad büroo keskkonnajalajälge ja on samuti turvariskiks. Lisaks hõivab ebavajalike kliendiandmete säilitamine väärtusliku salvestusruumi.

Seetõttu kutsub advokatuur advokaate ja büroo töötajaid võtma digikoristuspäeval aja, et koristada enda arvutitest, serveritest ning pilvest ebavajalikud failid jms ning jätkama seda praktikat edaspidi hoolitsedes nõnda büroo digihügieeni eest.

Lihtsad nipid:

  • Tühjenda arvuti allalaaditud failide kaust ja desktop

Vaata üle, mis failid oled allalaadimiskausta salvestanud. Näiteks edaspidi võid salvestada faili kohe lõpp sihtkohta.

  • Loobu ebavajalikest uudiskirjadest

Reklaamid, asutuste uudiskirjad jne.

  • Kustuta asjakohatuid e-kirju (nt vanad e-toimiku teated)

Sorteeri kirjad juba nende saabudes ning ebavajalikud kustuta koheselt ja hoia alles vaid vajalikud, et postkast ei muutuks prügikastiks.

  • Vaata üle vanad failid (koopiad ja dubleeritud failid, kohtuasja toimikukoopiad), mis hõivavad ketta- või pilveruumi.

Enne andmemahu juurde hankimist vabane üleliigsest. Pilve- ning kettaruumi tühjendamisega hoiad kokku energiat ja raha, kui ei pea salvestusruumi juurde ostma.

  • Uuenda tarkvara regulaarselt.

Uuendamine muudab programmid kiiremaks ning kaitseb seadmeid turvanõrkuste eest ning hoiab kurjategijad ja pahavara eemal.

Hoides enda e-maili konto korras kustutades ebavajalikke kirju ning säilitades pilves või kettal vaid olulist ning tehes varukoopiaid kaitsed ka enda kliendimaterjale.

Arvuta digiprügi jalajälg Makeitneutral veebilehel.