Javascript is required

Eesti Advokatuuri esimehe Jaanus Tehveri kõne 12. veebruaril 2020 Tallinna Ringkonnakohtus toimunud pidulikul advokaatide vastuvõtul

Pildil: Tallinna Ringkonnakohtu esimees Villem Lapimaa, advokatuuri esimees Jaanus Tehver, juhatuse aseesimees Imbi Jürgen ja juhatuse liikmed Piret Jesse, Kadri Kallas, Peeter Kutman ja Indrek Sirk.

Vandeadvokaadid Artur Knjazev, Erki Fels, Karin Ploom, Kristi Haas, Kärt Raud, Marko Tammann, Triin Toom, Valeria Arsjuta, Aleksei Vassiljev, Andrei Svištš, Asso Prii, Kevin Siivelt, Kristjan Aava, Madis Piirla, Maria Pihlak, Marit Kukk ja Sille Rästas. Pildilt puudub Kaupo Kask.

 

Eesti Advokatuuri juhatuse esimehe Jaanus Tehveri kõne 12. veebruaril 2020 Tallinna Ringkonnakohtus toimunud pidulikul sündmusel, kus anti 18 vandeadvokaadile ja 12 vandeadvokaadi abile üle kutsetunnistus. Samas andsid vandeadvokaadid ka vande ning vandeadvokaadi abid võeti Eesti Advokatuuri liikmeteks.

 

Head kolleegid!

 

Täna on eriline päev. Formaalselt algab praegu Eesti Advokatuuri juhatuse koosolek, aga see oma tavalisuses on sõna otseses mõttes sekundaarne. Tänane päev on eriline kahel põhjusel. Esiteks on see päev eriline 30 advokaadi jaoks, kes on siia kogunenud vandeadvokaadi vande andmiseks või vandeadvokaadi abina advokatuuri liikmeks astumiseks. Teiseks on see päev eriline Eesti Advokatuurile, sest me oleme siin teatavas mõttes taasloomas traditsiooni, mis rõhutab erilist suhet advokatuuri ja kohtu vahel.

Me oleme kohtumajas, mis valmis 125 aastat tagasi ehk aastal 1895. Eesti Advokatuuri jaoks on see maja vast kõige olulisem hoone üldse, sest just siin toimus 14. juunil 1919. aastal vannutatud advokaatide koosolek, millel valiti Eesti Vabariigi vannutatud advokaatide nõukogu, eesotsas Jaan Teemantiga. Seda sündmust  loeme me sestpeale Eesti Advokatuuri sünnihetkeks.

Aega on palju edasi läinud ja praeguseks hetkeks on Eesti Advokatuuris koos täna siia kutsututega kokku 1070 liiget. Teatavas mõttes peadpööritavate muutuste kiuste on advokaadikutse jäänud kandma samu väärtusi, mis on kolleege nii siin kui kogu maailmas alati ühendanud — ausus, väärikus, sõltumatus ja pühendumine õiguskorra kaitsmisele.

Juhan Liiv on ütelnud: “Kes minevikku ei mäleta, elab tulevikuta”. Nende ajalooliste seinte vahel täna siin on Teil igaühel võimalus mõelda korraks ajaloole ja tunnetada traditsioone, mida Teie kõik hakkate nüüdsest edasi kandma. Ning mõelge kindlasti ka tulevikule ja püüdke enda jaoks mõtestada, mida advokaadivanne ja advokatuuri liikmelisus Teie tulevases elus õieti tähendavad. Just need mõtted peaksid tänase päeva erilisuse loodetavasti pikaks ajaks kinnistama.

Vande andmise ja advokatuuri liikmeks astumisega võtate te endale suure kohustuse — see on vastata ootustele, mida teilt kui advokaadilt eeldavad ühiskond tervikuna, õiguskaitseasutused (sh kohus), kliendid, kolleegid ja kutseorganisatsioon. Loomulikult kuulub nende ootuste hulka kõigi juriidika võtete perfektne valdamine ja rakendamine, kuid minu arvates on sellest veelgi olulisemad lihtsad ja justkui iseenesest mõistetavad asjad nagu viisakus, kollegiaalsus, ausus ja väärikus. Just need omadused teevad teist tõelise advokaadi.

Kuna advokaadikutse on alati olnud tihedalt seotud kohtuga ning see seos põhimõtteliselt kehtib ka kõigi nende advokaatide töö kohta, kes füüsiliselt satuvad kohtusse harva või mitte kunagi, siis on mul siinkohal hea meel anda tervituseks sõna Tallinna Ringkonnakohtu esimehele Villem Lapimaale.